Beboerforeningen på besøg på Vandsams vandværk

Den 19. februar var beboerforeningen på besøg på Vandsams vandværk på Gjesingvej ved Auning.

17 deltagere havde meldt sig til et spændende arrangement og blev modtaget og budt velkommen af formanden for Vandsam A/S, driftsleder i AquaDjurs Brian Pedersen, som indledningsvis fortalte om Vandsams tilblivelse i 2015.

Ejerne af Vandsam A/S er vandværkerne i Hevring, Vivild, Øster Alling, Holbæk, Lystrup Strand, Nørager, Allingåbro (Tøjstrupvejens vandværk) og Udbyhøj. De sidste 4 drives af AquaDjurs.

Vandsam har etableret 4 boringer i Løvenholmskoven, et fælles vandværk og 45 km vandledninger, som forbinder de 9 vandværker. I alt ca. 4.000 forbrugere får vand fra det nye fælles vandværk. Vandsam er et non-profit selskab, der skal producere vandet, mens ejerne fortsat skal stå for distributionen.

Man regner med, at der er 6 millioner kubikmeter vand 100 meter under Løvenholmskoven, så der er rent drikkevand til det næste halve århundrede. 

Nu er vi klar til rundvisning. Brian Pedersen og deltagerne trækker i beskyttelsesdragterne, spritter hænderne og går ind i den 8 grader kolde hal. Her beretter Brian Pedersen meget engageret om rør, pumper og de enorme rustfrie tanke, om hvor mange millioner liter vand, de kan indeholde, om pumpekapacitet og meget, meget mere, så vi bliver helt forpustede.

Brian Pedersen fortæller videre, at løselige beregninger viser, at hvis vandværket kører på fuld kapacitet, så tager man kun en sjettedel af, hvad boringerne i skoven leverer.

Afslutningsvis hyggede vi os med den medbragte kaffe og de hjemmebagte kager, og Brian Pedersen svarede beredvilligt på vores spørgsmål.